De genen achter een chronische allergie uitpluizen

Wat gebeurt er op genetisch niveau bij mensen die last hebben van een chronische allergie? Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben het antwoord op deze vraag uitgepluisd. Het resultaat is te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI).

Dat laat projectleider Fina Kurreeman van de afdeling Reumatologie weten. Zij leidde het onderzoek naar mastcellen, die voorkomen op de delen van het lichaam die in contact staan met de buitenwereld. ”Er is nog weinig bekend over chronische ziekten. We begrijpen het maar een beetje. Zo zitten mastcellen ook in je knie. Wat doen ze daar?”, vraagt Kurreeman zich af.

Pinda-allergie
Om meer inzicht te krijgen in chronische ontstekingsziekten, zoals reuma, hebben de LUMC-onderzoekers – onder wie de recent gepromoveerde Jolien Suurmond – gekeken naar wat er gebeurt als een dergelijke cel meerdere malen achter elkaar ‘wordt geactiveerd’. ”Stel: je bent allergisch voor pinda’s en eet per ongeluk een pinda. Dan zit bijvoorbeeld meteen je keel dicht, omdat de mastcellen daar meteen histamine aanmaken. Die stof is dus betrokken bij een allergische reactie”, legt Kurreeman uit. ”Normaal gesproken is er maar één ‘trigger’, zoals het slikken van een pinda. Wij hebben de cellen meerdere keren gestimuleerd, omdat dit ook gebeurt bij chronische ziekten.”

Lees hier het volledige artikel.