Genetische aanleg voor slapeloosheid in kaart gebracht

Een internationaal team van wetenschappers heeft voor het eerst de cellen, gebieden en biologische processen in het brein gevonden die betrokken zijn bij de genetische aanleg voor slapeloosheid.

Dit was mogelijk door het verzamelen van DNA en slaapgegevens bij maar liefst 1.3 miljoen mensen.

De resultaten zijn een belangrijke stap in het ontrafelen van de biologische mechanismen die zorgen voor slapeloosheid. Dat schrijft het Nederlands Herseninstituut, die zich daarbij baseert op onderzoek dat gisteren in Nature Genetics werd gepubliceerd.

Slapeloosheid is een van de meest voorkomende gezondheidsklachten. Vele mensen hebben af en toe een slechte nacht. Eén op de tien mensen slaapt zelfs chronisch slecht en heeft daar overdag ernstige last van. Wereldwijd lijden 770 miljoen mensen aan chronische slapeloosheid. Slapeloosheid wordt veel in verband gebracht met psychiatrische problemen, waarbij niet altijd duidelijk is wat oorzaak en wat gevolg is.

Kwetsbaarheid verankerd in het brein
Hoewel behandeling de symptomen verlicht, blijven de meeste slapelozen zich ook na behandeling kwetsbaar voelen voor een nieuwe serie slechte nachten. Deze kwetsbaarheid is deels erfelijk bepaald en lijkt verankerd in de aanleg van het brein.

Lees hier het volledige artikel.