Gespecialiseerd verpleegkundige neemt deels werk neuroloog over

In een experiment vormen gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten het eerste aanspreekpunt voor Parkinsonpatiënten. Dit nieuwe zorgmodel moet leiden tot gezondere patiënten en minder zorgkosten.

Het Radboudumc, de Universiteit van Bristol en Zorgverzekeraar CZ gaan vijf jaar experimenteren met het nieuwe zorgmodel. De proef begint met 2.500 patiënten met de ziekte van Parkinson in Nederland en 1.500 in Engeland. De kern is dat niet neurologen het eerste aanspreekpunt zijn voor de patiënt, maar gespecialiseerd verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. De proef zal vanaf nu naar schatting een half jaar tot een jaar voorbereidingstijd vergen voordat de zorg echt anders is ingericht.

Verpleegkundigen eerste aanspreekpunt
De gespecialiseerd verpleegkundigen hebben drie hoofdtaken, legt Bas Bloem uit. Hij is neuroloog in het Radboudumc en een van de initiatiefnemers van het experiment. ‘De meeste Parkinsonpatiënten wonen thuis. Daar worden ze tijdens dit experiment gemonitord met sensoren die bijvoorbeeld de beweging van de patiënt meten. Ook vullen de patiënten geregeld een digitale vragenlijst in over hun mentale en fysieke gesteldheid. De verpleegkundige monitort de uitkomsten en bepaalt of ze de patiënt moet bellen en/of andere actie moet ondernemen. Stel dat een patiënt geregeld valt. Vaak wil deze dan naar de neuroloog omdat het misschien met de Parkinson te maken heeft. Nu moet hij vaak drie maanden wachten tot de neuroloog tijd heeft. En al die tijd is er een verhoogd risico dat de patiënt iets breekt. De gespecialiseerd verpleegkundige kan veel sneller bijvoorbeeld een fysiotherapeut inschakelen.’

Lees hier het volledige artikel.