Wat zijn de gevolgen van reuma als je kinderen wilt krijgen?

Vrouwen met reumatoïde artritis (RA) doen er langer over om zwanger te worden dan vrouwen die geen reuma hebben. Dat blijkt uit een pas verschenen proefschrift uit Rotterdam. Ook voor mannen met een kinderwens heeft ontstekingsreuma gevolgen.

Welke dat precies zijn, gaat dr. Radboud Dolhain (Erasmus MC) met steun van het Reumafonds onderzoeken.
Reumatoloog en onderzoeker Radboud Dolhain is een expert op het gebied van zwangerschap en reuma. Het Erasmus MC heeft hiervoor een speciale poli. ‘Op die poli zie ik steeds meer mannen’, zegt Dolhain. ‘Maar er is nog nauwelijks wetenschappelijke kennis over hoe we mannen met een kinderwens het beste kunnen behandelen. Dit onderzoek, gefinancierd door het Reumafonds, moet meer duidelijkheid brengen’, zegt Dolhain.

Later zwanger bij actieve reuma
Uit pas verschenen onderzoek blijkt wat de gevolgen van reuma kunnen zijn voor vrouwen met een kinderwens. Zo doen vrouwen met reumatoïde artritis (RA) er gemiddeld 6 maanden over om zwanger te raken, terwijl het gemiddelde 3 maanden is. Een actieve ziekte, waarbij veel ontstekingen voorkomen, lijkt een belangrijke oorzaak van de verdubbeling van die tijd. Dit blijkt uit het promotieonderzoek onder vrouwen met RA door dr. Jenny Brouwer, vruchtbaarheidsarts in het Erasmus MC.

Dolhain gaat nu bij mannen onderzoeken of ontstekingsreuma bij de man ervoor zorgt dat de vrouw minder makkelijk zwanger raakt.

Invloed van medicijnen
Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s) en behandeling met een hogere doses prednison (meer dan 7,5 milligram per dag) lijken er ook aan bij te dragen dat vrouwen met RA minder snel zwanger worden. Bij mannen met reuma is er nog bijna niets bekend over de invloed van reumamedicijnen op de vruchtbaarheid. Een belangrijk medicijn bij reuma is methotrexaat (MTX). Er gaat nu gekeken worden in hoeverre MTX ook in sperma terecht komt en of dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van het zaad.

Lees hier het volledige artikel.