Griepepidemie in Nederland

Er heerste al griep in Nederland, maar nu is er sprake van een epidemie. Afgelopen week bezochten 68 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is voor de tweede week boven de grens voor een griepepidemie.

Bij ongeveer 40 procent van de monsters afgenomen bij patiënten met griepachtige klachten werd het influenzavirus gevonden, voornamelijk van het type A. Er worden op dit moment vooral influenzavirussen van het subtype A(H3N2) gevonden en in mindere mate A(H1N1)pdm09.

Dit blijkt uit de gegevens van de Peilstations van Nivel (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Zorgregistraties Eerste Lijn, het Erasmus MC Erasmus University Medical Center en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

Typisch voor ‘echte’ griep (influenza) is dat je koorts krijgt die zeer plotseling opkomt naar 39 graden of hoger. Behalve het echte griepvirus (influenzavirus) kunnen andere luchtwegvirussen ook voor (vaak iets mildere) griepachtige verschijnselen zorgen. Onder andere rhinovirus, RS respiratoir syncytieel-virus en enterovirus kunnen zorgen voor klachten zoals een loopneus, keelpijn, hoofdpijn, hoesten en soms voor koorts.

Grens
Verspreid door heel Nederland houden 40 huisartsenpraktijken bij hoeveel patiënten zich melden met griepachtige verschijnselen. Deze praktijken nemen ook monsters af van deze patiënten om te kijken of ze besmet zijn met het influenzavirus, rhinovirus, RS-virus of enterovirus. We spreken over een griepepidemie als 2 weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft.

Lees hier het volledige artikel.