Groei geneesmiddelengebruik blijft achter

Het geneesmiddelengebruik nam in 2013 minder toe dan op basis van bevolkingsgroei en vergrijzing mocht worden verwacht. Zijn ouderen gezonder of speelt de verhoging van het eigen risico daarbij een rol?De toename van de vraag naar farmaceutische zorg bleef in 2013, net als in 2012, aanzienlijk achter bij de groeicijfers van zo’n 4 à 5% per jaar, die tot dan toe gebruikelijk waren. Uitgedrukt in standaarddagdoseringen (DDD) bleef de stijging van het geneesmiddelengebruik in 2013 steken bij 1,1%. Op basis van de bevolkingsgroei en de vergrijzing was een plus van 1,9% voorzien. De groei van de bevolking en de toename van het aantal ouderen bepalen in hoge mate de jaarlijkse stijging in het gebruik van geneesmiddelen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de Nederlandse bevolking in 2013 met 0,3% is toegenomen. Op 1 januari 2014 telde Nederland 16,82 miljoen inwoners. Van hen zijn 2,92 miljoen personen 65 jaar of ouder. Dat is 17,4% van de totale bevolking. Het aandeel 65-plussers is daarmee in een jaar tijd met 3,1% toegenomen. De invloed van de vergrijzing laat zich gelden omdat 65-plussers driemaal zoveel, overwegend chronische, geneesmiddelen gebruiken (1.510 DDD’s) als de gemiddelde Nederlander. Naarmate de leeftijd vordert, loopt deze verhouding verder op.

Toch leidt deze bevolkingsgroei en toename van het aandeel 65-plussers niet tot de verwachte groeicijfers van het geneesmiddelengebruik. Een verklaring hiervoor kan zijn dat nieuwe 65-plussers gemiddeld gezonder zijn dan zij die eerder de pensioengerechtigde leeftijd bereikten.

Lees hier het volledige artikel.