‘Grootschalig screenen AAA voegt niet voldoende toe’

Op 9 juli jl. publiceerde de Gezondheidsraad zijn advies over screenen op aneurysma van de abdominale aorta (AAA). De Commissie Screenen op aneurysma van de abdominale aorta beoordeelt de nut-risicoverhouding voor het screenen op deze aandoening als ongunstig en adviseert daarom om geen landelijk bevolkingsonderzoek onder 65-jarige mannen op te zetten in Nederland.

De commissie adviseert om in plaats daarvan na te gaan of de huidige, minder ingrijpende, manier van opsporen op enkele punten nog verbeterd kan worden. We spreken met dr. Anco Vahl, vaatchirurg en klinisch epidemioloog bij OLGV en bij het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam en lid van de commissie: “Als vaatchirurg sta ik volledig achter dit advies.”

De Gezondheidsraad adviseert om geen landelijk bevolkingsonderzoek op te zetten om AAA op te sporen. Wat zijn daarvoor de overwegingen?
Een aneurysma komt gelukkig niet heel vaak voor, maar het is wel een aandoening die tot de verbeelding spreekt. Want als zo’n aneurysma knapt, dan staat een ziekenhuis wel even op zijn kop. Het heeft veel impact, zowel voor de patiënt en de mensen om hem heen, als voor de zorgverleners. Het is dus belangrijk om te bedenken op welke manier zoiets voorkomen zou kunnen worden. Tegelijkertijd is een aneurysma echt een andere aandoening dan bijvoorbeeld kanker. Wanneer je longkanker of borstkanker niet op tijd ontdekt, dan is het vrijwel zeker dat een patiënt daaraan overlijdt. Dat is bij een aneurysma niet het geval. Het is weliswaar een serieuze aandoening, maar ook bij patiënten waarbij een aneurysma wordt ontdekt, is de kans nog altijd vele malen groter dat men aan andere dingen overlijdt.

Lees hier het volledige artikel.