Grote subsidie voor onderzoek naar bloedtest naar kanker voor mensen met RB1-genmutatie

Binnenkort start een grootschalig internationaal onderzoek naar een bloedtest om een erfelijke vorm van kanker veroorzaakt door mutatie in het RB1-gen in een vroeg stadium te kunnen opsporen, bij zowel kinderen als volwassenen.

Onderzoekers Josephine Dorsman van Klinische genetica (coördinator), Annette Moll en Armida Fabius (Oogheelkunde) van VUmc ontvingen ruim een miljoen euro van het ERA-NET TRANSCAN programma voor het ontwikkelen van deze ‘Non-invasive RB test'(NIRBTEST). Hierbij werken ze nauw samen met verschillende Europese partners.

Naast vroegtijdige opsporing, zal dit project ook kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van alternatieve diagnostische tests die op de lange termijn kunnen bijdragen aan kankertherapie op maat.

Dragers van de erfelijke RB1-genmutatie krijgen vaak als kind retinoblastoom (RB: oogkanker) en overlevers krijgen later in hun leven vaak een andere soort (vaak dodelijke) kanker. Deze kankers worden meestal (te) laat ontdekt. Doel van het onderzoek is een niet-invasieve bloedtest, gebaseerd op onderzoek naar de plaatjes of blaasjes in het bloed te ontwikkelen om kanker vroeg te detecteren.

Lees hier het volledige artikel.