Helpt artificiële intelligentie bij vroege opsporing gewrichtsontstekingen op MRI?

Kan artificiële intelligentie (AI) helpen om subtiele veranderingen in de gewrichten op te merken op MRI-beelden van patiënten met reumatoïde artritis? Die vraag gaan Leidse wetenschappers beantwoorden dankzij een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

In het zogenoemde AIMIRA-project werken AI-experts, radiologen en reumatologen van het LUMC samen om kunstmatige intelligentie toe te passen om subtiele veranderingen in de MRI-beelden automatisch op te sporen en in getal om te zetten, zodat vroege effecten van de behandeling van reumatoïde artritis nauwkeuriger kunnen worden aangetoond. Vroege diagnose en behandeling van reumatoïde artritis is belangrijk om schade aan de gewrichten te voorkomen. Onder andere hoogleraar reumatologie Annette van der Helm-Van Mil en radioloog dr. Monique Reijnierse zijn betrokken bij het project.

Visueel scoren niet gevoelig genoeg
“Tot nu toe worden de MRI-opnames van de gewrichten visueel beoordeeld en wordt een cijfer gegeven voor de ernst van de afwijking. Deze methode is oorspronkelijk ontwikkeld voor duidelijke inflammatoire veranderingen, maar in een preklinisch stadium verwachten we dat deze veranderingen heel subtiel zullen zijn. Het visueel scoren is hiervoor niet gevoelig genoeg, waardoor de werking van een geneesmiddel volledig onopgemerkt kan blijven”, aldus Berend Stoel, informaticus bij het Lab Klinische en Experimentele Beeldverwerking.

Lees hier het volledige artikel.