Het coronavirus: wat betekent dat voor je als je reuma hebt?

Iedereen in Nederland merkt het: het corona-virus (COVID-19) en de maatregelen van de overheid hebben grote gevolgen voor het dagelijks leven. De adviezen voor iedereen in Nederland veranderen doorlopend. Kijk voor de meest actuele adviezen en informatie op de website van de Rijksoverheid.

Val je in een hoogrisicogroep (ook wel ‘kwetsbare groep’ geheten), dan gelden de adviezen om jezelf extra goed te beschermen. Je valt in een hoogrisicogroep als je bijvoorbeeld afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt bij een vorm van reuma die onder de auto-immuunaandoeningen valt. Het gaat bijvoorbeeld om reumatoïde artritis (RA), axiale spondyloartritis (waaronder de ziekte van Bechterew), artritis psoriatica of SLE.

Welke adviezen gelden er speciaal voor mensen met Reuma?
Hieronder lees je de speciale adviezen voor mensen met reuma. Ze zijn gegeven door de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).

Stop niet met je medicatie zonder overleg met je reumatoloog.
Ben je niet ziek en heb je geen klachten die te maken kunnen hebben met een corona-infectie? Stop dan niet met je afweeronderdrukkende medicijnen (bijvoorbeeld methotrexaat of een biologisch medicijn) zonder overleg met je reumatoloog. Als je stopt met je medicatie, kan de reuma opvlammen en verlaag je daarmee ook je weerstand. Dus: heb je twijfels of vragen over je medicijnen? Neem dan telefonisch contact op met je arts of anders je reumaverpleegkundige of huisarts.

Lees hier het volledige artikel.