Hoe de ervaringsdeskundige de hulpverlening verrijkt

Stel, je durft die blauwe enveloppen maar niet open te maken maar de stapel wordt steeds groter. Of je probeert af te kicken van drugs, maar valt steeds terug. Of je bent dakloos en staat al maanden op de wachtlijst voor een kamer bij het Leger des Heils.

Hoe zou het zijn als er iemand naar je luistert, met je praat en zegt: “Rustig aan, ik weet wat je doormaakt. Ik ben daar ook geweest. Ik kijk met je mee en deel wat van mijn shit om jouw shit te verzachten.“

Die mensen bestaan, ze werken overal, binnen de geestelijke gezondheidszorg en daarbuiten in het sociale domein, bij gemeentes en woningbouwcorporaties. Ervaringsdeskundigen heten ze, en ze zijn het nieuwe evangelie binnen de hulpverlening.

Marlis, Barry en Osman hebben iets in gemeen. Ze werken respectievelijk bij het Leger des Heils, GGZ Eindhoven en woningcorporatie Tiwos. Alle drie hadden geen prettig verleden: onveilige jeugd, schulden, drugs, dakloos, depressie. Maar ze klommen uit het dal en werken nu met hun ervaring. Ze zijn ervaringsdeskundigen.

“Rustig aan, ik weet wat je doormaakt. Ik ben daar ook geweest. Ik kijk met je mee en deel wat van mijn shit om jouw shit te verzachten.“

Lees hier het volledige artikel.