Hoe moet je poepen?

,,Omarm je darm”, zegt de 24-jarige student geneeskunde Giulia Enders uit Duitsland. In eigen land verkocht ze al 800.000 exemplaren van haar boek over ,,het meest onderschatte orgaan”.

Eerst maar even de grootste misvatting in de westerse wereld rechtzetten: de wit keramische toiletpot in het kleinste kamertje van het huis is lang niet zo’n goede vriend van onze stoelgang als we graag denken. ,,Op het toilet heb je een zittende houding, maar het is niet voor niets dat de hurkzit de natuurlijke houding is om te poepen”, zegt Giulia Enders.

Hoe poep je?
Op het puntje van haar stoel en met enthousiaste armgebaren legt ze uit hoe bij een hurkhouding het darmkanaal ‘prachtig’ recht is, terwijl bij een zithouding sprake is van een knikafsluiting van de darm. ,,Dus zetten mensen vaak te veel kracht, wat bijdraagt aan aambeien, darmziekten en verstopping.”

Het is even wennen, een keurige 24-jarige studente die uitgebreid en met veel enthousiasme praat over aambeien, ontlasting en darmkanalen. ,,Dit orgaan heeft het meer dan verdiend”, zegt ze. ,,Je zou kunnen zeggen dat we beschikken over een extreem kostbare auto, dan is het toch ook fijn om te weten hoe het allemaal werkt?”

Hoe werken de darmen?
Onze darmen functioneren minstens zo complex en geraffineerd als ons brein, dus kunnen we een hoop leren door ernaar te leren luisteren. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, stelt ze. ,,Je lichaam vertelt je eigenlijk alles wat je moet weten, het is je belangrijkste kompas. Zo kun je iets eten en twee tot drie uur later bedenken hoe je je voelt dan is de verwerking gaande en merk je wellicht of je je bijvoorbeeld vermoeid, misselijk of juist energiek voelt.”

Lees hier het volledige artikel.