Hoopgevende stappen in reuma-onderzoek, Reuma genezen is geen gek idee meer

Ontstekingsreuma is met medicijnen al veel beter te onderdrukken dan vroeger. Leidse reuma-onderzoekers willen meer en zetten hoopgevende stappen. Gaat de wetenschap reuma eindelijk de wereld uit helpen?

Het begon eind 2011 met een lichte pijn in de voet. ‘Die kwam van binnenuit, zoiets had ik nooit eerder gevoeld’, vertelt de 39-jarige Luka (een pseudoniem, omdat niet iedereen in haar omgeving van haar ziekte weet). Het was dat haar moeder reumapatiënt was, anders had ze de link met reuma waarschijnlijk niet gelegd. In de maanden daarna kwam en ging de pijn, steeds vaker gepaard met stijfheid. Soms zat het in de voet, andere keren in de hand of knieën. ‘Dan pas merk je hoe vaak je je handen en voeten gebruikt. Iemand de hand schudden kon al pijn doen. Computerwerk, traplopen of aankleden werd ook lastiger. En zit de pijn in je pols, dan voel je tijdens het fietsen elk hobbeltje in de weg.’

Wat Luka ervoer was het voorstadium van reumatoïde artritis, ontstekingsreuma. In Nederland hadden in 2017 zo’n 248 duizend mensen deze vorm van reuma, volgens schattingen van Nivel zorgregistraties. Het is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam gezond weefsel in gewrichten aanvalt, met ontstekingen als resultaat. De diagnose wordt gesteld als aan de buitenkant van het lichaam zwellingen ontstaan. Pas dan weet de arts zeker dat hij te maken heeft met ontstekingsreuma.

Met medicatie zijn de ontstekingen tegenwoordig goed te onderdrukken, maar onderzoekers denken dat het nog beter kan. In Leiden werken drie onderzoeksgroepen samen aan het vinden van een manier om reuma volledig te voorkomen of te genezen. Ze willen de ziekte vroeger opsporen en het afweersysteem ‘heropvoeden’. ReumaNederland is enthousiast en kondigde onlangs aan 1,5 miljoen onderzoeksgeld beschikbaar te stellen aan het LUMC. Gaat de wetenschap reuma eindelijk de wereld uit helpen?

Lees hier het volledige artikel.