Incidenten verwarde mensen verdubbeld

Het aantal incidenten rond verwarde mensen is in 8 jaar verdubbeld tot 90.000. De complexere samenleving en besparingen spelen rol.

De politie is afgelopen jaar vaker dan ooit benaderd voor meldingen over personen met verward gedrag: ruim 90.000 keer. Dit blijkt uit cijfers opgevraagd bij de landelijk politie door NRC. In acht jaar is het aantal incidenten ruim verdubbeld. Dagelijks rukken agenten uit voor „kwetsbare mensen die de grip op hun leven dreigen te verliezen”: van de psychiatrisch patiënt die naakt op straat loopt tot de vrouw die stemmen hoort in haar hoofd en ’s nachts de buren schreeuwend wakker houdt.

Ruim een jaar geleden vroeg korpschef Erik Akerboom om meer psychologische hulpverleners in de wijk, omdat de agent een nationale hulpverlener dreigde te worden en daarvoor niet is opgeleid. De hulpverleners moeten 24 uur per dag beschikbaar zijn en signalen van verward gedrag eerder oppikken. Zodra er contact is met de verwarde persoon moet die worden begeleid naar passende hulp.

Lees hier het volledige artikel.