Jezelf mooier maken kan lelijk uitpakken

Gelukkig gaat het vaak goed, maar fillers om je lippen, borsten, billen en rimpels op te vullen, kunnen ook behoorlijk wat schade aanrichten.

Dat is precies wat de in Colombia geboren Cristina Vargas aan den lijve ondervond. Zes jaar geleden liet ze in Zuid-Amerika fillers in haar billen spuiten voor een mooiere vorm. “De eerste tijd ging het nog goed, maar naar verloop van tijd begonnen de klachten.”

Cosmetische chirurgie wordt in Nederland steeds populairder. Jaarlijks worden ongeveer 140.000 behandelingen uitgevoerd waarbij fillers worden gebruikt. Het is een groeiende markt, die veel mensen aantrekt, maar waarbij de kwaliteit van de zorg nog niet overal gegarandeerd wordt.

Dr. Andrzej Piatkowski komt op de afdeling Plastische chirurgie van het Maastricht UMC+ regelmatig mensen tegen met complicaties door het verkeerd inbrengen fillers of een ondeugdelijk product. “Hersteloperaties zijn dan vaak nodig om de aangedane schade te herstellen en er weer ‘normaal’ uit te zien. Echte cijfers zijn er nog niet”, vertelt dr. Piatkowski.

Lees hier het volledige artikel.