‘Kan het dat ik minder last heb van artrose door mijn voeding?’

Als je moet leven met artrose dan is soepel bewegen niet meer zo vanzelfsprekend. Armande lijdt aan deze vorm van reuma, maar merkt dat wanneer zij geen dierlijke eiwitten eet, zij minder klachten heeft. Zij wil weten: is hier inderdaad bewijs voor?

Armande heeft artrose, oftewel een vorm van reuma waarbij het hele gewricht betrokken is. Omdat de kwaliteit van je kraakbeen minder wordt, je gewricht soms ontstoken is en het bot bij het gewricht verandert, kun je last hebben van pijn en stijfheid en kun je moeite hebben met bewegen. Nu vraagt Armande zich af of het effect van voeding op de mate waarin je last hebt van artrose al eens degelijk is onderzocht. “Ik merk namelijk dat wanneer ik géén dierlijke eiwitten eet, ik veel minder last heb van stijfheid.”

Volgens Margreet Kloppenburg, professor reumatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), is en wordt er ‘heel veel – gedegen en minder gedegen – onderzoek’ gedaan naar specifieke voedingsmiddelen en voedingssupplementen en het effect op artrose-klachten. “Dan wordt weer de aardbei, dan weer broccoli en dan de avocado onder de loep genomen, noem maar op. Of hele groepen voedingsmiddelen. Maar een onderzoek specifiek naar minder dierlijke eiwitten is niet gedaan.”

Lees hier het volledige artikel.