Ketenzorg verlaagt mortaliteit chronische zieken met 45%

In december heeft de Britse regering de resultaten bekend gemaakt van het grootste, gerandomiseerde wetenschappelijk e-health experiment ter wereld.

Zij deed dat vooruitlopend op publicaties in de British Medical Journal. Zesduizend chronische zieken namen eraan deel. De helft kreeg zorg-op-afstand via internet, video verbindingen, telefoon, ketenzorg en speciale tarieven.
De andere helft kreeg gebruikelijke zorg. Vanwege de indrukwekkende resultaten ging de Britse regering over tot vroegtijdige publicatie. Want het aantal spoedopnamen daalde met 20% in de experimentele groep.

Het aantal planbare opnamen ging met 14% omlaag. Het aantal ligdagen in ziekenhuizen ging ook met 14% naar beneden. De kosten daalden met acht procent. En als klap op de vuurpijl: de sterftecijfers in de experimentele groep waren 45% lager dan bij gebruikelijke zorg. Voor geheel Engeland staat de invoering van e-health hoog op de politieke agenda. De regering wil snelle invoering van ketenzorg via het internet.

Toch aarzelt zij vanwege de enorme investeringen op korte termijn ten behoeve van internetverbindingen, scholing van professionals en het tot stand brengen van geïntegreerde zorgorganisaties. De Julius Academy organiseert samen met het Londense King’s Fund Centre van 6-8 maart een congres over telehealth and telecare. Dat vindt plaats in Londen. Daar komen deze resultaten uitvoerig aan de orde. Organisator dr. Nick Goodwin gaf in een voorbeschouwing commentaar op de resultaten. Je treft die aan op de website. Op die website tref je ook links aan naar de betreffende NHS rapporten.

Submitted by Guus Schrijvers Hoogleraar Public health on 22 januari, 2012