Kijkoperatie bij artrose van de knie: wat vindt de chirurg?

Het grootste deel van de artsen die veel kijkoperaties verrichten gelooft zelf in het nut van die ingreep bij mensen met artrose van de knie. Dat blijkt uit een vragenlijstonderzoek onder 227 ervaren orthopedisch chirurgen.

Over het nut van de artroscopische behandeling van artroseklachten bestaat veel discussie. Een aantal goede gecontroleerde studies tonen aan dat de interventie in veel gevallen geen therapeutische winst oplevert; andere onderzoekers claimen dat het sommige patiënten juist wel helpt.

Een Duitse studie draagt nu de systematisch verzamelde meningen van orthopedisch chirurgen bij aan die discussie (Int Orthop. 2013; epub 19 mei). Onder de leden van de European Society of Sports Traumatology Knee Surgery and Arthroscopy benaderden de onderzoekers alle chirurgen die meer dan 100 artroscopieën per jaar verrichten. In totaal vulde 82% van hen de enquête (25 items) in. Bijna de helft van deze chirurgen werkte in privéklinieken en twee derde meldde dat zij jaarlijks meer dan 200 kijkoperaties deden.

Ongeveer een derde van de ervaren orthopeden zag in het algemeen geen nut in kijkoperaties bij artrotische knieën. De rest zag onder voorwaarden wel heil in de procedure, met name bij beginstadia van de aandoening, jongere patiënten en mensen met een nog neutrale kniestand. Een vergevorderd stadium of oedeem van het bot op een MRI-scan zagen de meesten als een contra-indicatie.

De auteurs concluderen dat het volgens Europese orthopeden in geselecteerde gevallen nuttig kan zijn een artroscopie van de knie te verrichten, maar hoe deze meningen met gepubliceerde feiten gewogen moeten worden, blijft onduidelijk. Deze maand bracht de Amerikaanse vereniging van orthopedisch chirurgen nieuwe evidencebased richtlijnen uit, waarin ze geen bewijs zien voor kijkoperaties bij reguliere gevallen van artrose. De Amerikanen gaan zelfs nog verder en vinden ook het verwijderen van destabiliserende meniscusdelen bij artrose niet bewezen effectief. Onder de Europese ondervraagden meldde het overgrote deel bij die patiënten juist wel goede resultaten.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde