Koopkracht chronisch zieken daalt het meest

Chronisch zieken en gehandicapten hebben in 2011 een veel groter koopkrachtverlies dan de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het Nibud. Deze achteruitgang staat nog los van de bezuinigingen die een nieuw kabinet gaat doorvoeren.

De koopkracht in Nederland daalt in 2011 gemiddeld een kwart procent. Enkele honderdduizenden chronisch zieken en gehandicapten gaan er in 2011 tussen de 0,4 en 3,2 % op achteruit in koopkracht. De belangrijkste oorzaak is de hogere eigen bijdrage die ze voor zorg en voorzieningen uit de Wmo en Awbz moeten betalen. Dit blijkt uit Nibud-onderzoek dat in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad is uitgevoerd. Het meest getroffen worden chronisch zieken boven de 65 jaar met een klein tot gemiddeld aanvullend pensioen.

Onder 65 jaar
Ook chronisch zieken en gehandicapten onder de 65 jaar hebben in 2011 een hoger koopkrachtverlies dan gemiddeld. Zoals alleenstaanden met een inkomen tussen bijstand en modaal en paren met hoge zorgkosten. Bij deze groep is het koopkrachtverlies tussen de 0,8% en 2%. Dit koopkrachtverlies wordt veroorzaakt doordat de aftrek van ziektekosten is beperkt.

Derde jaar op rij

Het koopkrachtverlies voor chronisch zieken en gehandicapten is nu al het derde jaar op rij hoger dan het gemiddelde koopkrachtverlies. De CG-Raad vindt dat het kabinet Balkenende daarmee een volkomen verkeerd spoor heeft gekozen. En daar blijft het vermoedelijk niet bij.

Ook het komende kabinet zal met nieuwe bezuinigingen op het gebied van zorg en sociale zekerheid komen. Die kunnen juist chronisch zieken en gehandicapten opnieuw onevenredig hard treffen. Dit is onverantwoord. Veel chronisch zieken en gehandicapten hebben al een lager inkomen dan gemiddeld. Daarom roept de CG-Raad een komend kabinet op om deze groep nadrukkelijk te ontzien bij de komende bezuinigingen.

Koopkrachtcijfers

Voorbeelden van groepen die getroffen worden door de hogere eigen bijdrage Wmo:

* Alleenstaande 65+ met aanvullend pensioen van 15.000 euro: -3,2%
* Alleenstaande 65+ met aanvullend pensioen van 5.000 euro: -1,3%
* Echtpaar 65+ aanvullend pensioen van 10.000 euro: -2,4 %
* Alleenstaande 65- met arbeidsongeschiktheidsuitkering: -0.8%

Voorbeelden van mensen die getroffen worden door de aftrekbeperking:

* Alleenstaande Wwb-uitkering met hoge zorgkosten: -0,8%
* Alleenstaande rond minimumloon met hoge zorgkosten: -1.2%
* Paar, bruto inkomen 25.000 met hoge zorgkosten: -2.0%

Hoge meerkosten
Chronisch zieken en gehandicapten hebben vaak hoge meerkosten door hun aandoening. Gemiddeld ruim 2000 euro per jaar. Juist deze mensen met hoge zorgkosten lijden in 2011 koopkrachtverlies.

* Klik hier voor het Nibud rapport Koopkrachtberekeningen voor huishoudens met extra zorgkosten . (pdf-bestand)

Meer over koopkracht en bezuinigingen op Wij werken aan – Geldzaken

bron:CG-raad