Kwetsbaarheidskaart van vaatschade in het brein

Schade aan de kleine hersenvaten ligt ten grondslag aan tenminste 40 procent van de dementiegevallen en veroorzaakt meer cognitieve klachten, zoals problemen met denken, spreken en concentreren.

Geert Jan Biessels brengt met twaalf internationale partners in kaart wáár in de hersenen schade aan de kleine bloedvaten wélke klachten veroorzaakt.

Geheugen- en concentratieproblemen, trager denken, trager praten en handelen, moeilijker overzicht kunnen houden, moeilijker meer dingen tegelijk kunnen doen, wankeler lopen, gevoelsverlies en verlammingsverschijnselen… Welke symptomen iemand met vasculaire dementie heeft, hangt af van het hersengebied waar de bloedvaten beschadigd zijn. Overigens is de schade niet altijd zo erg dat er sprake is van dementie, maar ook lichtere schade kan hinderlijke klachten geven. Dat vaatschade in de hersenen cognitieve klachten geeft, is duidelijk maar over de precieze relatie tussen die twee weten we veel nog niet, vertelt Geert Jan Biessels van het UMC Utrecht.

Als hoogleraar neurologie richt hij zich op het onderwerp Vascular Cognitive Impairment (VCI), wat zoveel betekent als cognitieve (verstandelijke) verslechtering door vaatschade. Vaatschade is een verzamelnaam voor allerlei problemen van de hersenvaten en -doorbloeding, met negatieve gevolgen voor de hersenen zelf. Duidelijke voorbeelden zijn een beroerte (herseninfarct) door een plotse afsluiting van een bloedvat of een hersenbloeding doordat een bloedvat knapt.

Lees hier het volledige artikel.