Lachgas kan voor verlamming en b12-tekort zorgen

Lachgas heeft een onschuldige reputatie als partydrug. Er is weinig bekend over de risico’s voor gebruikers. Maar extreem gebruik kan ernstige schade aan het ruggenmerg opleveren, zo waarschuwt revalidatie-arts Christof Smit onlangs bij actualiteitenrubriek Nieuwsuur.

Neurologische schade
,,We zien een toename van mensen die neurologische schade, een dwarslaesie, hebben van lachgas. Zo hebben we het afgelopen half jaar drie mensen met een dwarslaesie gerevalideerd”, aldus Smit in Nieuwsuur.

De arts behandelde drie jonge mannen in revalidatiecentrum Reade, in Amsterdam. De drie zeiden dat ze heel veel lachgas hadden gebruikt. Als gevolg van hun gebruik ontstond een tekort aan vitamine B12 en kregen ze verlammingsverschijnselen. Hun ruggenmerg bleek aangetast.

Honderd per dag
Een van de patiënten gebruikte het gas als slaapmiddel, na een moeilijke periode in zijn leven. De jongeman gebruikte op enig moment wel honderd patronen per dag en kreeg last van tintelingen. ,,Net of je voet slaapt, 24 uur per dag, ook tijdens het slapen. Je wordt er wakker van.”

Hij begon zich zorgen te maken, toen de tintelingen aanhielden nadat hij gestopt was met het gebruik van lachgas. Onderzoek leek te wijzen op een vitamine B12-tekort, maar voorschreven pillen hielpen niet. ,,Ik had geen controle meer over mijn vingers”, zegt hij.

Lees hier het volledige artikel.