Levensreddend effect inwendige defibrillator waarschijnlijk overschat

Studies suggereren dat het met spoed plaatsen van een inwendige defibrillator bij mensen met hartfalen zinvol zou zijn, maar in de reguliere praktijk lijkt dit de overlijdenskans niet duidelijk te verlagen. Volgens een artikel in BMJ krijgen vooral relatief gezonde mensen een implantaat en vertroebelt dit de uitkomsten.zie: 2015;351:h3529).

In Nederland hebben ongeveer 30.000 personen een inwendige cardioverter-defibrillator (ICD). Naar schatting een derde van de patiënten kreeg het apparaat gedurende een acute opname wegens een exacerbatie van hartfalen.

Omdat de sterfte in de periode na zo’n opname hoger ligt en bij mensen in een slechtere conditie mogelijk minder vaak een ICD geplaatst wordt, vroegen onderzoekers van Harvard, Stanford en Duke University zich af of ze het effect van patiëntenselectie in de klinische praktijk konden meten. Uit databases verzamelden ze daarom informatie over 5258 66-plussers die in de acute setting een ICD kregen en vergeleken hen met 17.853 mensen die op basis van hun ziektebeeld wel in aanmerking kwamen voor een implantaat maar dat niet hadden gekregen, bijvoorbeeld omdat ze dat zelf niet wilden.

Lees hier het volledige artikel.