Lichamelijke klachten burn-out

De grens tussen stress en overspannenheid is flinterdun. Wanneer gaat stress nu over naar overspannenheid? Stressreacties zijn normaal gesproken tijdelijk. Zolang je maar het gevoel hebt dat je nog een keuze hebt.

Wanneer je echter langdurig onder grote druk staat, dreig je richting overspannenheid te gaan. Je hebt het gevoel met je rug tegen de muur te staan en je verliest de controle. Daar komt bij dat je vaak lichamelijke klachten krijgt.

Klachten door stress
Wanneer de overspanning te lang duurt, dan komt het lichaam op een punt dat het de cirkel niet meer kan doorbreken. Zelfs wanneer de oorzaak van de spanningen wordt weggenomen blijf je de klachten houden. Bij een burn-out is je mentale en fysieke veerkracht dusdanig aangetast dat je niet meer op je ‘oude’ energieniveau kunt komen. Je voelt je opgebrand en leeg. Bij overspannenheid loop je al een reëel risico op serieuze klachten. Bij burn-out geeft je lichaam het op en is onder andere je hormonale systeem dusdanig ontwricht dat er een langere periode van herstel nodig is.

Welke lichamelijke signalen zijn er?
Je kunt naast psychische signalen ook verschillende lichamelijke signalen herkennen bij jezelf wanneer stress té lang duurt. Een aantal veelvoorkomende signalen zijn:

  • Slecht slapen (moeite met inslapen, doorslapen of vroeg wakker worden)
  • Constante moeheid
  • Rugpijn
  • Slapeloosheid
  • Hartkloppingen

Lees hier het volledige artikel.