Medicijnen aan- en uitzetten met licht

Als medicijnen op de verkeerde plek actief zijn kunnen ze bijwerkingen veroorzaken. Promovendus Mickel Hansen ontwikkelde aan- en uitschakelende medicijnen, die deze bijwerkingen verminderen en resistentie van bacteriën voorkomen.

Medicijnen maken ons leven een heel stuk beter, maar hebben soms ook vervelende kanten. Zo zorgen actieve antibiotica in het milieu ervoor dat bacteriën resistentie ontwikkelen en wij steeds minder ziektes goed kunnen bestrijden. En de medicijnen die we gebruiken voor chemotherapie richten ook veel schade aan in je gezonde cellen. Daarom proberen onderzoekers in Groningen deze medicijnen uit te rusten met een schakelaar die reageert op licht. Zo ook Mickel Hansen, die op 14 december promoveerde op dit onderwerp.

Verschil maken
In de groep van Ben Feringa, die in 2016 de Nobelprijs voor Scheikunde won, aan de Rijksuniversiteit Groningen houden ze zich al langer bezig met schakelaars voor allerlei toepassingen, zoals slimme materialen of controle over chemische reacties. “In dit onderzoek richten we ons heel bewust op medicijnen”, vertelt Hansen. “Bacteriën ontwikkelen bijvoorbeeld steeds vaker resistentie tegen onze antibiotica. Dat is echt een probleem, en we denken met onze schakelaars verschil te maken.”

Lees hier het volledige artikel.