Medische voedingsdrank remt hersenkrimp in voorstadium alzheimer

Alzheimerpatiënten in het voorstadium van de ziekte kunnen baat hebben bij het gebruik van een medische drank met een specifieke combinatie van essentiële vetzuren, vitaminen en andere voedingsstoffen.

Dit blijkt uit EU-onderzoekwaar het VUmc Alzheimercentrum aan heeft meegewerkt. Arts-onderzoeker Pieter Jelle Visser (VUmc): “De hersenen van patiënten in de voorfase van dementie die deze voedingsdrank gebruiken, laten ruim een kwart minder verschrompeling zien. Ook rapporteerden hun partners minder snelle achteruitgang in dagelijkse handelingen.”

De resultaten van het onderzoek zijn 31 oktober gepubliceerd in het gezaghebbende The Lancet Neurology.

Het Europese onderzoek werd uitgevoerd onder 311 patiënten gediagnosticeerd met ‘milde cognitieve stoornissen’ en een biomarker passend bij de ziekte van Alzheimer. De helft van de patiënten dronk twee jaar lang dagelijks 125 ml van de voedingsdrank en de andere helft kreeg een placebo-drank. De studie laat zien dat door het gebruik van de voedingsdrank 26% minder verschrompeling van de hippocampus optreedt. Juist de verschrompeling van de hippocampus is de oorzaak van geheugenverlies bij alzheimerpatiënten.

Lees hier het volledige artikel.