Meer aandacht nodig voor voeding na niertransplantatie

Een hoge consumptie van omega-3 visvetzuren en groenten gaat gepaard met een lager overlijdensrisico na niertransplantatie. Verder is er bij het DASH-dieet en het mediterrane dieet een lager risico op schade aan de getransplanteerde nier.

Dat concludeert arts António Gomes Neto, die op 20 oktober 2021 promoveerde aan Rijksuniversiteit Groningen. Hij pleit voor meer aandacht voor voedingsinname en voedingstoestand na niertransplantatie.

Minder diabetes
Niertransplantatie is voor de meeste patiënten met eindstadium nierfalen de beste behandeloptie, maar helaas zijn de levensverwachting en de kwaliteit van leven na transplantatie toch slechter dan in de algemene bevolking. Neto onderzocht in hoeverre gezonde voeding een rol kan spelen bij het verbeteren van de uitkomsten na niertransplantatie.

Lees hier het volledige artikel.
https://www.nieuwsvoordietisten.nl/meer-aandacht-nodig-voor-voeding-na-niertransplantatie/