Mensen met verward gedrag zijn speelbal van verzekeraars en gemeenten

Er gaat bijna geen maand voorbij of er duikt weer een verhaal op van een incident met een verward persoon. Maar wie zijn deze personen? En hoe behandel je mensen die daar vaak helemaal niet op zitten te wachten?

Bij hoge uitzondering mocht EenVandaag meelopen met een behandelteam in Rotterdam dat bij personen langsgaat die verward gedrag vertonen. “Je belt aan en soms begin je gewoon over het weer te praten. In ieder geval nooit over het probleem zelf.”

In 2017 is een recordaantal incidenten gemeld bij de politie met personen die verward gedrag vertonen. Het ging vorig jaar om 83.500 meldingen,een stijging van 12 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Hierbij kan het gaan om zaken van extreme overlast, maar ook echt om incidenten waarbij agressie komt kijken.

Een manier om dit soort incidenten te voorkomen is om deze personen intensief te volgen en met speciale GGZ-teams –vaak ongevraagd- bij hen langs te gaan. Deze ‘bemoeizorg’ is bedoeld voor mensen met psychiatrische problemen die geen hulp willen en in eerste instantie ook geen gevaar lijken te vormen voor zichzelf en hun omgeving. Maar deze vorm van zorg vergt wel het uiterste van hulpverleners. Soms kan het wel maanden duren voordat het vertrouwen van de patiënten is gewonnen en er überhaupt enige vorm van zorg wordt geaccepteerd.

Lees hier het volledige artikel.

Kijk hier naar het filmfragment.