‘Met snel ingrijpen na een trauma is de meeste winst te behalen.’

“Het is schokkend wat we bij getraumatiseerden in de hersenscanner zien. Hun frontale kwab zit te suffen, wat betekent dat ze moeilijk in het hier-en-nu kunnen leven.

Ook slaapt het gedeelte dat filtert wat relevant is en wat niet. Ondertussen gaat het breindeel dat waarschuwt voor gevaar als een gek tekeer.”

Dat vertelt Bessel van der Kolk (1943), wereldautoriteit in traumaverwerking tegen Trouw. Van zijn onderzoeksinstituut kreeg hij te horen dat hij ontslagen was. Ironisch genoeg ”zou je dat een trauma kunnen noemen.”

Hij denkt dat voor hem de gevolgen meevallen, deels omdat het geen echt trauma is, maar ook omdat hij twee dagen voor zijn ontslag MDMA nam, een geestverruimende stof die ook in xtc zit. De partydrug geldt als een veelbelovende traumabehandeling. ”Voordat je dat aan patiënten aanbiedt, moet je zo’n behandeling als hoofdonderzoeker zelf ondergaan. En dat deed ik.”

De van oorsprong Nederlandse psychiater doet al decennialang onderzoek naar slachtoffers van roofovervallen, kinderen die misbruikt zijn en oorlogsveteranen. Daarvoor hielp hij het Trauma Center in Boston in de wereld, dat zich in 2005 aansloot bij het Justice Research Institute (JRI).

Lees hier het volledige artikel.