Middeninkomens baat bij vast Wmo-tarief, zorgen over minima

Mensen met een modaal inkomen, die voor zorg afhankelijk zijn van hun gemeente, gaan er volgend jaar fors op vooruit. Dat blijkt uit de koopkrachtcijfers van het Nibud. Dat is het goede nieuws in de plannen van het kabinet.

Aan de andere kant maakt Ieder(in) zich zorgen over de sterke stijging van de zorgpremies en de hogere BTW op onder meer medicijnen en voeding.

Ieder(in) heeft de afgelopen jaren hard gelobbyd tegen de hoge eigen bijdragen. Dit heeft er mede toe geleid dat volgend jaar in de Wmo een maximumtarief gaat gelden van 17,50 euro per vier weken. Vooral mensen met een beperking met een middeninkomen profiteren hiervan. Zij gaan er zo’n 1000 tot 1500 euro op vooruit. Deze maatregel was overigens hard nodig want voor de middeninkomens liep de stapeling van kosten de laatste jaren het meest uit de hand. Hun zorgkosten waren in vijf jaar meer dan verdubbeld.

Illya Soffer, directeur van Ieder(in) tekent hier wel bij aan: “Gemeenten hebben geld gekregen om deze maatregel volgend jaar goed uit te voeren. Op die manier kunnen ze de zorgkosten voor een deel van hun burgers fors verlagen. Helaas zijn er ook gemeenten die zorg en ondersteuning proberen over te hevelen naar de zogenaamde algemene voorzieningen, zodat daarvoor alsnog extra bijdragen kunnen worden gevraagd. Dit is strijdig met de Wmo en dus niet de bedoeling.”

Lees hier het volledige artikel.