Een miljoen euro voor onderzoek naar het vrouwenhart

De Hartstichting investeert 1 miljoen euro in nieuw onderzoek naar het vrouwenhart. Cardiologen Vanessa van Empel (Maastricht UMC+) en Rudolf de Boer (UMC Groningen) zoeken met hun team naar nieuwe aanknopingspunten om hartfalen door een verdikte, stijve hartspier eerder op te sporen en af te remmen. Het gaat om een ernstige ziekte die vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Op dit moment leven naar schatting ruim 227.000 mensen in ons land met hartfalen. De toekenning van de Hartstichting richt zich op onderzoek naar hartfalen waarbij sprake is van een verdikte, stijve hartspier, waardoor het hart zich niet goed kan vullen met bloed. Per hartslag wordt hierdoor minder bloed door het lichaam rondgepompt.

Ernstige, onzichtbare ziekte
Door een verdikte stijve hartspier kunnen mensen met hartfalen extreem snel moe en kortademig zijn. Cardioloog De Boer: ‘Patiënten zien er vaak gewoon gezond uit, maar de ziekte heeft een grote impact. Een boodschap doen is al een grote inspanning, en sommige patiënten kunnen zich ook thuis niet meer zelfstandig redden.’ Op dit moment is er geen goede behandeling tegen een verdikte, stijve hartspier. Ook is er in onderzoek nog te weinig rekening gehouden met man-vrouw verschillen. Met deze subsidie willen de wetenschappers meer onderzoek doen om deze vorm van hartfalen eerder op te sporen en beter te behandelen.

Lees hier het volledige artikel.