Minder zout beschermt niet tegen hart- en vaatziekten

Canadese onderzoekers bekeken de gegevens uit de internationale PURE-studie en concluderen dat zout niet leidt tot een grotere kans op hart- en vaatziekten. Sterker nog: een lage inname verhoogt mogelijk juist het risico.

Resultaten
De onderzoekers bekeken het gehalte aan natrium en kalium in ochtendurine als maat voor de dagelijkse zoutinname van ruim 90.000 deelnemers en linkten dat aan de prevalentie van hart- en vaatziekten en sterfte bij de deelnemers.

Het blijkt dat de bloeddruk inderdaad stijgt bij een hogere zoutinname, maar dat dit niet het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Alleen bij deelnemers met de hoogste zoutconsumptie werd een positief verband gevonden tussen de inname van zout en het optreden van hart- en vaatziekten. Deze deelnemers zijn vooral inwoners van China. Een lage inname van zout (minder dan 4 gram per dag) bleek juist het risico op hart- en vaatziekten te verhogen. Bij alle proefpersonen werd een beschermend effect gevonden van een hogere inname van kalium.

Lees hier het volledige artikel.