Moeder met reuma krijgt lichtere baby

Zwangere vrouwen met reumatoïde artritis, een veelvoorkomende vorm van reuma, krijgen vaak lichtere baby’s dan gezonde vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek waarop Yaël de Man van het Erasmus MC woensdag 1 juli promoveert. De Man pleit dan ook voor een betere begeleiding van zwangere reumapatiënten. Het geboortegewicht is lager naarmate de moeders tijdens de zwangerschap meer last hebben van de ziekte.

Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat actieve reuma bij de moeder een negatieve invloed heeft op het geboortegewicht van het kind. Hoe heviger de ziekte tijdens de zwangerschap, hoe groter de kans is op een lager geboortegewicht.

Het geboortegewicht valt nog wel binnen de normale grenzen. De Man: “De mate waarin het geboortegewicht verlaagt is te vergelijken met de daling in gewicht door roken tijdens de zwangerschap. Wat dat betekent voor de kinderen op lange termijn is onbekend. Hiervoor is aanvullend onderzoek nodig.”

Bijna één op de 100 Nederlanders heeft reumatoïde artritis, vaak ook al op jonge leeftijd. Patiënten hebben last van chronische gewrichtsontstekingen in met name handen en voeten.

Bron: Erasmus MC

Lees ook: Dikke meisjesbaby heeft meer kans op reuma