Moet u zich ongerust maken over een gezwel of knobbel in de hals?

Een zwelling in de hals kan verschillende oorzaken hebben. Het kan goedaardig zijn (bijv. een ontsteking van de lymfeklieren) maar ook kwaadaardig (bijv. lymfeklierkanker).Daarom is het aan te raden om bij een lokale zwelling of knobbel in de hals die langer dan enkele weken aanhoudt, uw huisarts te raadplegen.

Mogelijke oorzaken van een gezwel in de hals
1. Gezwollen en pijnlijke lymfeklieren zijn bij kinderen en jongvolwassenen meestal het gevolg van een infectie, zoals een keel- of oorontsteking, klierkoorts, toxoplasmose, een tandabces… Gezwollen lymfeklieren door een infectie voelen vaak ook pijnlijk aan en meestal zijn er dan ook andere klachten zoals koorts, moeheid, gebrek aan eetlust, slikklachten… Het opzwellen van de lymfeklier is een normale reactie op een infectie en verdwijnt vanzelf zodra die infectie voorbij is.

Wanneer de zwelling van de lymfeklieren na enkele weken niet spontaan verdwijnt en bij oudere mensen is verder onderzoek nodig. Soms kan een vergrote lymfeklier namelijk een eerste teken zijn van een kwaadaardig gezwel (kanker). Het gaat dan meestal om duidelijk vergrote en verharde lymfeklieren die vaak niet pijnlijk zijn en progressief groter worden.

Lees hier het volledige artikel.