Mondbacterie nieuwe verdachte voor ontstaan alzheimer

Een mondbacterie die tandvleesontsteking veroorzaakt, speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Dat concluderen onderzoekers deze week in vakblad Science Advances, op basis van een reeks experimenten op mensen en muizen. Ook presenteren ze een potentieel medicijn dat de bacterie bestrijdt.

Alzheimer is een vorm van dementie waar alleen al in Nederland ruim 150 duizend mensen aan lijden. Patiënten krijgen hierbij steeds meer problemen met hun geheugen, maar ook met taal en routinematige handelingen zoals koffiezetten. Gemiddeld overlijden alzheimerpatiënten binnen acht jaar na de diagnose.

De wetenschappers, onder leiding van de Pool Jan Potempa van de Universiteit van Krakau, troffen dna van de mondbacterie, P. gingivali, aan in de hersenen van alzheimerpatiënten. Die bacterie is een van de hoofdveroorzakers van parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking die onder andere tot het uitvallen van tanden kan leiden. Parodontitis komt relatief veel voor bij ouderen.

Lees hier het volledige artikel.