Monitor acute zorg 2018: extra aandacht nodig voor vergrijzing

De acute zorg was in 2017 nog steeds goed toegankelijk. Het aantal patiënten in de spoedzorg lijkt wat af te nemen. Wel zien we dat door de vergrijzing er meer complexe patiënten op de spoedeisende hulp belanden.

Dat blijkt uit de monitor acute zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er is actie nodig om drukte in de acute zorg ook in de toekomst op te kunnen blijven vangen. Samenwerking tussen ziekenhuizen, huisartsen en andere partijen in de acute zorgketen is daarbij het sleutelwoord.

Vergrijzing
Kinderen tot 4 jaar en mensen van 65 jaar en ouder maken het meest gebruik van acute zorg. De behandeltijd per patiënt, het aantal opnames na een bezoek aan de spoedeisende hulp, de verblijfsduur in het ziekenhuis en het beroep op vervolgzorg nemen toe met de leeftijd. De toekomstverkenning van het RIVM in samenwerking met de NZa maakt inzichtelijk dat de ene regio sneller vergrijst dan de andere en wat de te verwachten gevolgen daarvan zijn voor de vraag naar acute zorg.

Dat betekent dat zorgverzekeraars en zorgaanbieders in die regio’s nu al weten dat ze moeten gaan inspelen op structureel meer drukte. Deze monitor doet daarvoor ook enkele suggesties. In de hoofdlijnenakkoorden is ook aandacht voor de verbetering van de acute zorg. Daarnaast is het actieplan voor de ambulancezorg een goede stap.

Lees hier het volledige artikel.