MRI gebruikt bij behandeling hartritmestoornis

Amsterdam UMC heeft voor de eerste keer gebruik gemaakt van MRI bij een behandeling van een patiënt met een hartritmestoornis. “Met de patiënt gaat het goed, de ingreep is goed verlopen”, aldus Marco Götte, cardioloog bij Amsterdam UMC en oprichter van het iCMR Field+Lab. “Normaal is de MRI-scanner voor diagnoses. Nu gebruiken we de MRI om de chirurg tijdens de ingreep van goede beelden te voorzien.”

Wereldwijd is Amsterdam UMC het tweede centrum dat hiervoor apparatuur van het Amerikaanse bedrijf Imricor heeft aangeschaft. “De MRI-geleide behandeling van hartritmestoornissen is een ingreep met een laag risico waarbij we twee technieken combineren. Namelijk de bestaande procedure voor hartritmestoornissen waarbij we via een katheter, ingebracht in de lies, weefsel van het hart met opzet verbranden. Dit combineren we nu met het gebruik van de MRI-scanner in plaats van een röntgenapparaat”, legt Götte uit. Hij en Cor Allaart, electrophysioloog, voerden samen met het team de procedure uit.

Minder procedures per patiënt, minder ziekenhuisopnames, minder medicatie
“Juist door die MRI-scanner heb je beter zicht op het hartweefsel dan met het röntgenapparaat. Hierdoor kan je vooraf beter inschatten bij wie de behandeling zal aanslaan en bij wie niet.

Lees hier het volledige artikel.