MRI/PET kan uitgezaaide tumoren beter beheersen

Het UMC Utrecht werkt aan een nieuwe techniek om uitgezaaide kanker beter te behandelen: MRI/PET. De MRI/PET brengt naast de anatomie van tumoren ook de stofwisseling ervan in beeld.

Dit maakt het mogelijk om kleine beweeglijke uitzaaiingen met grote precisie te lokaliseren. Én te bestralen, vertelt radiotherapeut Martijn Intven, want “de MRI/PET is een aanvulling op de MR-Linac en maakt deze nog effectiever.”

Sinds twee jaar kunnen patiënten bestraald worden met de MR-Linac, de Utrechtse uitvinding die inmiddels ook internationaal wordt gebruikt. Martijn Intven werkt in het UMC Utrecht met deze zogenoemde MRI-versneller, een combinatie van een radiotherapie-versneller en een diagnostische MRI, die het mogelijk maakt om tumoren in beeld te brengen en tegelijkertijd te bestralen. De nieuwe MRI/PET ziet Martijn als een volgende stap in het innovatieproces, omdat deze de MRI-versneller nog preciezer maakt.

Nauwkeuriger bestralen
“Het mooie van de MR-Linac is dat je de tumor met MRI kunt zien en dat je dagelijks het bestralingsplan kunt aanpassen aan de ligging van de tumor en gezonde weefsels rondom. Je kunt nauwkeuriger bestralen waardoor je ook hogere bestralingsdosissen kunt geven, want je raakt minder gezond weefsel en je veroorzaakt dus minder schade en bijwerkingen.”

Lees hier het volledige artikel.