Nederlandse huisartsen willen onderzoek naar alledaagse aandoeningen

Moeheid, obstipatie, jicht: huisartsen willen meer geld voor onderzoek naar alledaagse kwalen
Onderzoek naar veelvoorkomende klachten blijft liggen. Nederlandse huisartsen zamelen geld in voor wetenschappelijk onderzoek naar alledaagse aandoeningen.

Meer dan 90 procent van alle klachten waarmee patiënten bij de huisarts aankloppen, wordt meteen afgehandeld, zonder doorverwijzing naar de specialist, maar toch is er weinig wetenschappelijke aandacht voor de alledaagse kwalen waarmee het spreekuur wordt gevuld. Daarom presenteerde het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) gisteren een nationale onderzoeksagenda waarin alle vragen op een rij zijn gezet die de moeite van het uitzoeken waard zijn. Het zijn er 787.

Heeft het zin om patiënten die chronisch duizelig zijn een oefenschema aan te bevelen? Helpen vezels tegen obstipatie? Hoe behandel je jicht het beste? Zijn trommelvliesbuisjes effectief bij een terugkerende middenoorontsteking? Het zijn zomaar vier vragen waarop het antwoord onduidelijk is, terwijl ze veel patiënten aangaan, zegt André Knottnerus, hoogleraar huisartsgeneeskunde in Maastricht en voorzitter van de adviesgroep die de agenda vormgaf.

Lees hier het volledige artikel.