Negen ziekenhuizen onderzoeken nieuwe herniabehandeling

In negen Nederlandse ziekenhuizen gaat een onderzoek naar een nieuwe herniabehandeling van start. Patiënten die aan een hernia worden geopereerd kunnen deelnemen aan het grootschalige landelijk onderzoek. Naar verwachting doen hier zo’n zeshonderd mensen aan mee.

Een PTED-operatie wordt niet vergoed door zorgverzekeraars, maar is gedurende de tijd van de studie voorwaardelijk toegelaten tot het basispakket. Dat meldt het Elizabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ).
De nieuwe operatietechniek is minder belastend voor herniapatiënten en vindt in dagbehandeling plaats, onder lokale verdoving. Met de huidige methode wordt een snee gemaakt in de rug van de patiënt, daar wordt de oorzaak van hernia verwijderd. Deze snee is gemiddeld zo’n 3 tot 5 centimeter groot. Bij de nieuwe behandeling, Percutane Transforaminale Endoscopische Disectomie (PTED), is de snee niet groter dan één centimeter. “De operatie is daardoor minder belastend voor de patiënt. Die ervaart minder pijn en herstelt sneller”, zegt Paul Depauw, arts bij het ETZ. Hij is speciaal opgeleid om deze operatie uit te voeren.
Lees hier het volledige artikel.