Nieuw medicijn tegen obesitas lijkt “gamechanger”

Het medicijn semaglutide, dat gebruikt wordt bij diabetes, kan in hogere doses helpen bij de behandeling van obesitas. Ruim 86 procent van de obese mensen die dit medicijn kregen, vielen meer dan 5 procent af. De helft van de obese mensen viel zelfs meer dan 15 procent af.

Dat blijkt uit een internationale studie gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Doorbraak
‘De resultaten van dit onderzoek zijn een grote doorbraak in het verbeteren van de gezondheid van mensen met obesitas’, vertelt onderzoeker Rachel Batterham, professor obesitas, diabetes en endocrinology aan de UCL School of Life and Medical Sciences. ‘Driekwart van de mensen die semaglutide kreeg viel meer dan 10 procent af en een derde verloor meer dan 20 procent van hun lichaamsgewicht. Geen enkel ander medicijn heeft hetzelfde effect, dit is echt een “gamechanger”. Hiermee kunnen mensen bereiken wat tot nu toe alleen mogelijk is met een operatie.’

Gerandomiseerd onderzoek
Aan de studie deden 1.961 mensen uit 16 landen mee. Zij hadden een BMI van minimaal 30, of een BMI van 27 of hoger in combinatie met een gewichtsgerelateerde aandoening zoals hypertensie. Mensen met diabetes werden geëxcludeerd. Van de totale groep kreeg tweederde gedurende ruim 15 maanden iedere week een subcutane injectie met 2,4 mg semaglutide. De overige deelnemers vormden de controlegroep en kregen een placebo-injectie. Beide groepen namen daarnaast deel aan een leefstijlinterventie.

Lees hier het volledige artikel.