Nieuwe 3D bioprinter gaat levend alvleesklierweefsel maken

In het Europese project ENLIGHT gaan onderzoekers een levend model maken van de alvleesklier om medicatie tegen diabetes beter te kunnen testen. Dit model wordt gefabriceerd met een nieuwe manier van bioprinten, die in het UMC Utrecht en EPFL is ontwikkeld.

Onderzoeker Riccardo Levato: “Met acht Europese partners gaan we nu een nieuwe bioprinter ontwikkelen die, met behulp van zichtbaar licht, stamcellen 3D in functionele alvleesklierweefsels print.” Het ENLIGHT -project heeft een subsidie van 4 jaar ontvangen van het Europese innovatiefonds Horizon 2020. Het streven is om binnen drie jaar het eerste werkende weefselmodel te realiseren.

Voordelen bioprintweefsel
Het gebruik van weefsel uit een 3D bioprinter heeft een aantal grote voordelen. Bijvoorbeeld bij het testen van geneesmiddelen. Deze ‘gepersonaliseerde’ modellen kunnen dierproeven overbodig maken en de ontdekking van nieuwe geneesmiddelen versnellen. Ook vermindert het de belasting voor individuele patiënten, omdat zij niet langer zelf hoeven te experimenteren met verschillende medicijnen totdat er één aanslaat. Dat is niet alleen voor diabetes patiënten van belang, maar kan -als het model werkt- ook voor andere ziektebeelden als kanker gebruikt worden.

Lees hier het volledige artikel.