Nieuwe aanpak aderverkalking

Onderzoekers van het AMC hebben bij muizen met succes een bijzondere methode toegepast om aderverkalking aan te pakken. Hiervoor gebruikten ze vetdeeltjes die van nature in het bloed zitten. In de vetdeeltjes stopten ze medicijnen die ontstekingen te lijf gaan in de vaatwand – het begin van hart- en vaatziekten.

Patiënten met aderverkalking (atherosclerose) krijgen medicijnen toegediend die niet alleen de ontstoken plekken beïnvloeden, maar het hele lichaam, met alle bijwerkingen van dien. Internist Raphaël Duivenvoorden en zijn collega’s werken aan een nanoimmunotherapie die snel en effectief werkt op de aangedane plekken, maar de bijwerkingen elders in het lichaam tot een minimum terugbrengt. Hun resultaten zijn op 16 april gepubliceerd in Nature Biomedical Engineering.

Atherosclerose is een ziekte waarbij de ophoping van cholesterol een ontstekingsreactie veroorzaakt in de slagaderen. Zo ontstaan uiteindelijk hart- en vaatziekten zoals een hart- of herseninfarct.

Om de ontsteking in de vaatwand, de atherosclerose, te behandelen, kunnen afweer-onderdrukkende medicijnen worden gebruikt. Deze aanpak kent echter zijn grenzen vanwege bijwerkingen waar niemand op zit te wachten: wanneer je het immuunsysteem langdurig onderdrukt, kunnen bijvoorbeeld infecties ontstaan. Het zou daarom ideaal zijn als je alleen de ontsteking in de aderen van de patiënt met kunt beïnvloeden en de rest van het lichaam ongemoeid laat.

Lees hier het volledige artikel.