Nieuwe antistof voor reumatoïde artritis ontdekt

Door een nieuw ontdekte antistof valt het beloop van reumatoïde artritis (RA) beter te voorspellen. Dit geldt met name voor mensen met RA waarbij een al bekende antistof niet wordt gevonden. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) publiceren dit in het vooraanstaande tijdschrift PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences).

Röntgenfoto om gewrichtsschade door RA te bepalenDe nieuw ontdekte antistof heet anti-CarP (anti-gecarbamyleerd-eiwit). Uit het Leidse onderzoek blijkt dat bij ruim 40% van mensen met RA anti-CarP kan worden gevonden in het bloed.

De stof is vergelijkbaar met de al bekende antistof ACPA (anti-gecitrullineerd-eiwit-antilichaam). Op deze antistof wordt al langer getest bij mensen met reumatoïde artritis. “Ongeveer de helft van de reumapatiënten heeft ACPA-antistoffen”, vertelt prof. dr. René Toes van het LUMC. “Zij worden ernstiger ziek.”

Ook ernstige klachten
Toch is gebleken dat een deel van de patiënten zonder ACPA ook ernstige klachten ontwikkelt.  “Daarvoor was nog geen voorspellende antistof bekend vertelt onderzoeksleider dr. Leendert Trouw. “Met anti-CarP is dat nu veranderd.”

Behandeling
Als andere studies de voorspellende waarde van anti-CarP bevestigen, dan zou de behandeling van reumatoïde artritis misschien aangepast kunnen worden voor RA-patiënten met anti-CarP in het bloed. “Als je ernstigere klachten verwacht, dan kun je wellicht meer en eerder medicijnen voorschrijven”, aldus Trouw. “Maar zover is het nog lang niet.”

Meer informatie over het artikel vindt u op de  website van PNAS.
Bron:Reumafonds