Nieuwe pil vertelt vanuit de maag aan een app of ‘ie is ingenomen

Voor het eerst goedkeuring gegeven aan een digitale pil.
Een pil die op eigen houtje aan de buitenwereld laat weten of hij werkelijk is ingenomen, is geen toekomstmuziek meer nu de Amerikaanse toezichthouder toestemming heeft gegeven. Is dit het ideale middel om patiënten nu eindelijk hun geneesmiddelen te laten innemen?

Het Amerikaanse college ter beoordeling van geneesmiddelen (FDA, Food and Drug Administration) heeft voor het eerst zijn goedkeurig gegeven aan een digitale pil. Deze biedt volgens zijn maker een oplossing voor een wijdverbreid probleem: patiënten die hun medicijnen niet innemen vormen een aanzienlijke kostenpost. De digitale pil is de nieuwste stap in het bevorderen van therapietrouw.

Huisartsen worden er soms wanhopig van: patiënten die hun medicijnen niet innemen of verkeerd gebruiken. Het heet therapieontrouw, het komt erg veel voor en het leidt tot aanzienlijk hogere medische kosten. Wat bezielt de patiënten en wat is eraan te doen? (+)

Therapieontrouw als kostenpost
Uit recente cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat vele honderdduizenden Nederlandse patiënten hun medicijnen niet trouw in de apotheek ophalen. Daarnaast worden de wél opgehaalde medicijnen lang niet altijd ingenomen. Deze therapieontrouw veroorzaakt alleen al in Nederland jaarlijks 9 tot 13 miljard aan productiviteitsverlies en kost enkele honderden miljoenen aan ziekenhuisopnames, zo liet voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink uitrekenen.

Lees hier het volledige artikel.