Nieuwe stichting stelt hoge geneesmiddelenprijzen aan de kaak

De Stichting ‘Farma ter Verantwoording’ gaat farmaceutische bedrijven aanpakken die te hoge geneesmiddelenprijzen vragen. De eerste zaak die de Stichting onder de loep neemt, is de prijsstelling van het medicijn chenodeoxylzuur (CDCA) voor de behandeling van de zeldzame stofwisselingsziekte cerebrotendinous xanthomatosis (CTX).Er zijn in Nederland naar schatting 60 patiënten met CTX.

CDCA wordt sinds juli 2017 door Leadiant Biosciences Ltd. in Nederland op de markt gebracht voor de behandeling van CTX. Leadiant vraagt daarvoor €140 per capsule ofwel €153.300 per behandeling per jaar.
CDCA is goedkoop te produceren en was van 1976 tot ten minste 2008 in Nederland op de markt onder de merknaam Chenofalk en kostte €0,28 per capsule. Vanaf 1999 werd het middel off label voorgeschreven voor de behandeling van CTX en kostte €308 per behandeling per jaar.

In 2008 verkreeg Sigma-Tau Pharmaceuticals (wat later Leadiant Biosciences genoemd werd) de rechten op Chenofalk en haalde het product in 2015 van de markt. In 2017 keurde het Europees Geneesmiddelen Bureau Leadiant’s CDCA goed als weesgeneesmiddel voor de behandeling van CTX. Daarna keerde CDCA terug op de Nederlandse markt met een prijs die 500 maal hoger is. Omdat CDCA voor de behandeling van CTX nu een weesgeneesmiddel is, mag alleen Leadiant het geneesmiddel CDCA voor deze indicatie, gedurende tien jaar, in de Europese Unie op de markt brengen. (*)

Lees hier het volledige artikel.