Nieuwe test voor ziekte van Lyme ontwikkeld

NIJMEGEN – Met de huidige testen is de ziekte van Lyme lang niet altijd betrouwbaar vast te stellen. Onderzoekers van het UMC St Radboud hebben nu een geheel nieuwe test ontwikkeld, die gebaseerd is op het geheugen van afweercellen.

Een tekenbeet kan leiden tot de ernstige ziekte van Lyme. Gecompliceerde vormen kunnen nu niet altijd vastgesteld of uitgesloten worden.

Bij een grote groep patiënten wordt er geen sluitend bewijs gevonden, omdat de voor Lyme kenmerkende rode kringen op de huid ontbreken of omdat er geen antistoffen worden gevonden. Deze patiënten hebben meestal klachten die bij de ziekte van Lyme horen, maar ook bij een andere aandoening kunnen passen.

Antistoffen
De huidige serologische testen vormen een belangrijk onderdeel van de diagnose, maar die geven niet altijd de juiste uitslag.

“Met die test zoek je in het bloed naar antistoffen tegen de bacterie. Maar allerlei zaken, zoals een andere infectie of een reumatische aandoening, veroorzaken soms een positieve uitslag. Andersom reageren antistoffen niet altijd goed. Bij patiënten met een complex ziektebeeld is zo’n testuitslag dus niet helemaal betrouwbaar”, zegt Leo Joosten.

Geheugentest afweercellen
Joosten en collega’s bedachten daarom een alternatief. Als het afweersysteem met een ziekteverwekker in aanraking komt, slaat het meteen zijn identiteit op. Dan kan het de volgende keer sneller reageren.

“Onze nieuwe test is op dat principe gebaseerd. We weten precies welke stoffen de afweercellen in grote hoeveelheden maken als ze opnieuw in contact komen met de Borrelia-bacteriën die Lyme veroorzaken. In zekere zin is het dus een geheugentest voor afweercellen”.

De aanpak lijkt veelbelovend. Bij de eerste patiënten met en zonder Lyme-ziekte kwam de test uitstekend overeen met de gestelde diagnoses. De nieuwe test is op zijn vroegst halverwege 2013 beschikbaar.

Bron: Nu.nl