Nooit gerookt, toch COPD door ingeademde stoffen op het werk

Stoffen op het werk kunnen de longziekte COPD veroorzaken. Nederlandse onderzoekers hebben nu belangrijke nieuwe aanwijzingen over de schade die ingeademde stoffen in het lichaam aanrichten. ‘Het effect op de werking van het DNA is vergelijkbaar met het effect door roken’.

Dit blijkt uit een onderzoek door Marike Boezen van UMC Groningen, gesteund door het Longfonds.

COPD is een blijvende beschadiging van de longen, waardoor ademen moeilijker wordt. Rokers kunnen COPD krijgen, maar zij zijn niet de enigen. ‘Wij hebben nu aangetoond dat stoffen die je op het werk inademt op dezelfde manier schade kunnen aanrichten’, aldus professor Marike Boezen, onderzoeker bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij heeft samen met een grote groep collega’s ontdekt dat ingeademde stoffen de werking van het DNA kunnen veranderen.

Invloed op het DNA
Het is al langer aangetoond dat COPD een beroepsziekte kan zijn, ook bij mensen die nooit gerookt hebben. Zij zijn ziek geworden van stoffen die ze op het werk hebben ingeademd’, aldus Marike Boezen. ‘We wisten tot nu toe niet waarom je daar ziek van wordt. Dat zijn we nu aan het ontrafelen. De werking van het DNA is een belangrijke aanwijzing. Het laat zien hoe ernstig het is.

Lees hier het volledige artikel.