Hoe chemotherapie werkt en kan bijdragen aan de gezondheid

Chemotherapie is een van de bekendste behandelingen tegen kanker. Terwijl artsen de behandelmethode vaak inzetten, verschijnen regelmatig fabels over chemotherapie op Facebook. Wat weten we over de effectiviteit van chemotherapie?

Via Facebook worden regelmatig heftige beweringen over chemotherapie gedaan. Zo schrijft Facebook-pagina Healthwatch dat chemotherapie niet helpt tegen kanker en dat 97 procent van de mensen juist dood zou gaan door chemotherapie. Wat houdt de behandeling eigenlijk in, en wat is er waar van deze bewering?

Sabine Linn is internist-oncoloog bij het in kanker gespecialiseerde instituut Antoni van Leeuwenhoek. Zij legt aan NU.nl uit dat chemotherapie een verzamelnaam is voor verschillende middelen die gebruikt worden in behandelingen voor kanker. De overeenkomst tussen de middelen is dat ze de celdeling verstoren. Een tumor, en dus kanker, ontstaat namelijk door de ongeremde deling van cellen. Chemotherapie zorgt uiteindelijk voor zoveel problemen in deze sneldelende cellen, dat ze doodgaan.

Hoe wordt chemotherapie ingezet?
Chemotherapie wordt op verschillende manieren ingezet, zegt Linn. Zo wordt chemotherapie vaak gebruikt voor of na een operatie waarbij een tumor wordt verwijderd. “We weten dat als er één tumor in het lichaam zit, tumorcellen zich vaak ook via de bloedbaan hebben verspreid, wat mogelijk voor uitzaaiingen kan zorgen. Uitzaaiingen zijn tumoren op andere plekken in het lichaam dan de eerste tumor. Om te voorkomen dat uitzaaiingen ontstaan, wordt chemotherapie ingezet. We weten dat hiermee veel levens worden gered.”

Lees hier het volledige artikel.