OESO maakt zich zorgen over Nederlands zorgstelsel

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bestaat uit 34 landen die gezamenlijk sociaal en economisch beleid onderzoeken, bediscussiëren en coördineren. Onlangs publiceerde ze een boek over de vraag hoe deelnemende landen balanceren tussen kosten en kwaliteit van de zorg. De auteurs van het hoofdstuk over Nederland leggen de vinger op de zere plek.

Ondanks een uniek systeem van gereguleerde concurrentie dat in theorie de kosten zou moeten kunnen drukken, stijgen de kosten al jaren explosief. Nederland heeft nu na de VS het duurste systeem ter wereld. De OESO vindt dat zorgelijk, omdat Nederland vergeleken met andere landen nog achterloopt qua vergrijzing en de grote klap daarvan nog moet krijgen.

Toch gaan er ook een paar dingen goed. Zo zijn de administratiekosten van de zorgverzekeraars gedaald (van 4,5% in 2006 naar 2,9% in 2010), zijn de top -10-geneesmiddelen aanzienlijk goedkoper geworden (76-93% prijsreductie van de top 10) en zijn ook de prijzen van behandeling in het onderhandelbare B-segment gedaald. Deze effecten worden echter volledig tenietgedaan door de volumegroei, die ook veel groter is dan werd voorspeld op basis van demografische en epidemiologische ontwikkelingen. De OESO vindt dit een indicatie voor ‘aanbodgestuurde vraag’. Het is ook vooral de goedkoopste en minst dringende zorg die de sterkste groei heeft doorgemaakt.

De OESO stelt vast dat aan een aantal elementaire randvoorwaarden voor een zorgmarkt niet is voldaan. Ten eerste lopen verzekeraars en zorgaanbieders maar heel beperkt financieel risico als ze niet kostenefficiënt werken. Verder wordt er nauwelijks selectief gecontracteerd doordat er weinig informatie is over de kwaliteit en kosteneffectiviteit. Het laatste probleem is de toenemende concentratie bij zorgaanbieders door fusies en door wat de OESO een ‘klassieke oligopolie’ noemt bij de zorgverzekeraars. Er is kortom voor de burger weinig te kiezen, evenals voor een verzekeraar als voor een . Geen van de marktpartijen ervaart sterke prikkels om volumina of kosten te reduceren. De OESO geeft toe dat op al deze punten de laatste jaren wel vooruitgang is geboekt.

Lees hier het volledige artikel.