Onderzoek naar effect vitamine K-supplement bij COVID-19

Patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis worden opgenomen, blijken vaak een fors tekort aan vitamine K te hebben. Dat geldt zeker voor de patiënten op de IC, zo ontdekten onderzoekers van het CWZ-ziekenhuis in Nijmegen tijdens de eerste coronagolf.

Nu gaat er in dit ziekenhuis een placebogecontroleerde interventiestudie van start, naar het effect van vitamine K-suppletie op het verloop van COVID-19.

‘Heel krachtige vitamine’
Bekend bij een ernstig verloop van een coronabesmetting zijn vooral de heftige immuunreacties en de ernstige longaandoeningen. Minder bekend zijn de bloedstollingsproblemen die het virus bij veel patiënten veroorzaakt. Deze kunnen onder meer leiden tot longembolie. Volgens de onderzoekers is vitamine K een heel krachtige vitamine die veel te weinig aandacht krijgt.

Het onderzoek wordt uitgevoerd bij 40 coronapatiënten in het CWZ. De helft krijgt een vitamine K-supplement en de andere helft een placebo. Longarts Rob Janssen: ‘Bij al deze mensen gaan we bloed prikken en kijken of er verschillen zijn en wat het effect van vitamine K is. Hoe lang het onderzoek gaat duren, hangt af van hoe snel we dit aantal COVID-patiënten bij elkaar hebben. Hopelijk hebben we dat snel voor elkaar. Als we verschillen zien tussen beide groepen zal er een grotere studie worden opgezet.’

Lees hier het volledige artikel.